Hudiksvall (08.00-11.00 mån-fre): 0650-48 47 46Söderhamn (08.00-11.00 mån-fre): 0270-150 31info@kustsotarn.se
Toppgrafik

Värt att veta om sotning

Boka tjänst online! SuperSotaren Emelie
Ett bra skydd mot brand är viktigt för alla fastighetsägare. Till hjälp finns skorstensfejaren som har till uppgift att ta bort brandfarliga beläggningar och kontrollera att eldstäder, rökkanaler och imkanaler är säkra.
BOKA SOTNING

Vi på Kustsotarna i Hälsingland är din pålitliga partner för sotning av skorstenar och eldstäder i Söderhamn och Hudiksvall med omnejd. Vi har många års branscherfarenhet och vi vet vad som krävs för att ge dig en högkvalitativ och pålitlig sotningstjänst. Våra certifierade sotare är redo att ta hand om allt från mindre sotningar till större projekt för både privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar.

Varför Sotning?

Sotning är lagstadgad genom Lagen om skydd mot olyckor. Vid en sotning så rengör man skorstenen och rökkanalerna från sot och andra avlagringar som har ackumuleras från förbränning av bränsle såsom ved, Pellets eller olja. Regelbunden sotning är viktigt för att undvika risken för brand och andra problem och faror som kan uppstå vid användning av skorstenar och eldstäder.

Vad ingår i Sotningstjänsten?

Vi använder moderna och effektiva metoder för att säkerställa att all sot och smuts avlägsnas från din skorsten eller eldstad. Vi är också noga med att se till att allt arbete utförs på ett säkert sätt och att vi följer alla gällande säkerhetsföreskrifter.

Expertrådgivning – vi delar med oss av viktiga råd om hur man kan minimera riskerna vid eldning och ger er även användbara underhållstips för att undvika eventuella problem som annars kan uppstå.

Vad kostar en sotning?

Priset för en sotningstjänst kan variera från några hundra kronor upp till flera tusen kronor beroende på olika faktorer som:

  • I vilken kommun som fastigheten är belägen.
  • Antalet skorstenar eller eldstäder som ska sotas.
  • Vilken typ av eldstad som används.
BOKA SOTNING
Sotning Söderhamn

För din säkerhets skull

Sotning regleras enligt Lagen och förordningen om skydd mot olyckor, som trädde i kraft den 1 januari 2004. I lagen anges att kommunen i brandförebyggande syfte ansvarar för att sotning och brandskyddskontroll utförs enligt angivna bestämmelser i de fastigheter som finns i kommunen.
Kommunen väljer sedan om de ska sköta arbetet själva, eller om det ska läggas ut på entreprenad. I Hudiksvall och Söderhamn har kommunerna valt att upphandla tjänsten av Kustsotarna i Hälsingland AB.

Vilka regelverk styr? Läs mer här
Sotning i Hudiksvall

Hur ofta ska det sotas?

Genom sotningen tar vi bort brännbara beläggningar så att risken för sotbrand minimeras. Huvudansvaret för att arbetet utförs ligger hos kommunen, som också bestämmer kostnaden för arbete. Du behöver inte själv tänka på när det är dags att sota. Vi aviserar vårt uppdrag enligt de intervaller som kommunen bestämt för din fastighet.

Läs mer om intervaller och kostnader Så här förbereder du inför sotarens besök
Sotare i Hudiksvall

Mer om säker eldning

Det finns mycket som du själv kan göra för att säkerställa ett gott brandskydd – och samtidigt få ut mer komfort av din eldning. I vårt avsnitt ”Tips och råd” kan du läsa mer om vilken ved du bör använda och om varför det är viktigt med snabb uppstart när du tänder brasan. Här får du även ta del av checklistor och instruktionsfilmer. Du får översikter kring regelverk med mera – exempelvis vad som gäller om du funderar på att utföra sotning själv.

Till sidan ”Tips och råd”
Kustsotarna i Hälsingland

HUR KAN VI HJÄLPA DIG?

Under fliken Tips & Råd hittar du svar på många vanliga frågor. Vill du omboka din tid för sotning eller brandskyddskontroll – eller har du övriga frågor, fyll i nedanstående så återkommer vi till dig (vanligtvis inom 24 timmar).

Prata med vår kundtjänst

Du kan givetvis också ringa vår kundtjänst om dina frågor. Du når oss 08.00-11.00 mån-fre på tel 0650-48 47 46 (Hudiksvall) och 0270-150 31 (Söderhamn).


    (*) Skriv in ditt personnummer om du istället för vanlig brevkorrespondens vill ha fortsatta aviseringar och viktig information från oss via e-tjänsten Kivra.